nych powikłań metabolicznych. Nigdy jakoś szczególnie nie lubiłam aktywności fizycznej, ale przełamałam się - zaczęłam dużo spacerować, liczyć kroki. Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu odżywiania. Zaproponował rezygnację z mięsa i dał do zrozumienia, że podstawą ma być kuchnia wegańska. Zaczęłam przeglądać sieć i znalazłam tam fantastyczne przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Korzystam z nich na co dzień, schudłam już prawie 20 kg, czuję się fantastycznie i mam ochotę na więcej!
Aby ciało dobrze pracowało
Odpowiednie odżywianie wpływa znacząco nie tylko na całokształt zdrowia człowieka, lecz również na poziom energii i siły. I choć ostatnio bardzo modna jest kuchnia wegańska i wciąż urozmaicane są przepisy wegańskie, jak i przepisy wegetariańskie, to jednak w obydwu tych kuchniach trzeba bardzo uważać, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Gdyż niedobór tłuszczu, białka i węglowodanów może zakłócić pracę nie tylko ciała, lecz również umysłu. Bo wszystkie organy w ludzkim ciele potrzebują odpowiedniej diety.
Kuchnia wegańska jest zawsze dostosowana do
W wielu roślinach jesteśmy w stanie znaleźć te same składniki odżywcze, które są w mięsie - zaczynając od żelaza, które kojarzymy z wołowiną. Dużo żelaza znajdziemy w roślinach takich jak szpinak. Przepisy wegańskie są ułożone tak, aby dostarczać organizmowi wszelkich witamin i minerałów, bez konieczności spożywania produktów odzwierzęcych. Przepisy wegetariańskie także. Kuchnia wegańska jest zawsze dostosowana do potrzeb organizmu człowieka. Jest także zdrowszą dietą, niż ta standardowa, dopuszczająca mięso.